Бережанська міська рада
Тернопільська область, Тернопільський район

Вітаємо на офіційному сайті нашої громади!

Дата: від до Скинути

За самовільний збір березового соку передбачено штраф

За самовільний збір березового соку передбачено штраф

     З середини березня в Україні розпочинається збір деревних соків – одних з цінних та поживних лісових продуктів. Масово його заготовляють постійні лісокористувачі, а також підприємці, які отримують для цього спеціальний дозвіл - лісовий квиток. Такий документ дає право на добування соку у відведених місцях та з дотриманням встановлених правил заготівлі.      Однак, в межах населених пунктів така діяльність заборонена. Громадяни, збираючи деревні соки в межах населених пунктів, можуть своїми діями спричинити загибель та послаблення екологічної стійкості дерев. Так, свердління отворів та прорубування кори в дереві призводить до зараження їх різного роду інфекціями, внаслідок чого розпочинаються процеси гниття деревини, що в подальшому позначається на якісному стані дерева та його здатності протистояти несприятливим погоднім умовам.      Заготівля деревних соків у межах населених пунктів є порушенням пункту 4.2 Правил утримання зелених насаджень в населених пунктах, відповідальність за яке передбачено ст. 152 КУпАП та тягне за собою накладення штрафу на громадян від 850 до 1700 грн.      Ст. 66 Лісового кодексу України (загальне використання лісових ресурсів) передбачено, що громадяни мають право в лісах державної та комунальної власності, а також за згодою власника в лісах приватної власності вільно перебувати, безоплатно без видачі спеціального дозволу збирати для власного споживання дикорослі трав'яні рослини, квіти, ягоди, горіхи, гриби тощо, крім випадків, передбачених цим Кодексом та іншими законодавчими актами України, однак не передбачено заготівлю деревних соків.      За самовільну заготівлю деревних соків в лісах передбачено відповідальність ст. 70 КУпАП та тягне за собою накладення штрафу на громадян від 17 до 51 грн.      Державною екологічною інспекцією у Тернопільській області щорічно фіксуються численні випадки самовільної заготівлі березового соку, тому звертаємо увагу громадян та органів місцевого самоврядування на недопущення добування деревних соків в межах населених пунктів та лісових масивів.      Крім того, відповідно до вимог ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить забезпечення охорони, захисту, відтворення, підвищення продуктивності лісових насаджень, посилення їх корисних властивостей, підвищення родючості ґрунтів, дотримання правил і норм використання лісових ресурсів у межах лісів комунальної власності.

16:50 19.03.2024

Для ветеранів та членів їх сімей передбачена система відшкодування вартості послуг із психічної допомоги

Для ветеранів та членів їх сімей передбачена система відшкодування вартості послуг із психічної допомоги

     Цьогоріч в Україні впроваджується безоплатна психологічна допомога для ветеранів та їхніх родин. Зокрема, Мінветеранів відшкодовуватиме вартість наданих послуг спеціалізованим закладам різних форм власності, в тому числі й фізичним особам-підприємцям, які надають такі послуги з психологічної допомоги.

17:32 18.03.2024

Банківське шахрайство. Не довіряйте невідомим додзвонювачам!

Банківське шахрайство. Не довіряйте невідомим додзвонювачам!

     Для захисту від шахрайств з банківськими картками, важливо дотримуватися наступних правил безпеки:      Не відправляйте особисту інформацію, таку як номери платіжних карток, пін-коди та інші конфіденційні дані смс- повідомленням, або електронною поштою, якщо ви не впевнені в легітимності отримувача.      - Перевіряйте регулярно витрати і транзакції на своєму банківському рахунку, щоб вчасно виявити незвичайні або незрозумілі операції;      - Захищайте свою картку від поглядів сторонніх осіб під час оплати товарів або послуг;      - Використовуйте складні паролі для своїх онлайн-банкінг-акаунтів і інших сервісів;      - Інсталюйте антивірусне програмне забезпечення на свої пристрої та оновлюйте його регулярно;      Якщо ви стали жертвою шахраїв з банківськими картками, негайно звертайтеся до свого банку за номером телефону зазначеним на звороті картки та до найближчого відділення поліції або за номером 102.      Не дайте себе ошукати!

15:59 18.03.2024

Чи буде відповідальність за відсутність реєстрації в ЄРПН помилково (безпідставно) складених податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, якщо їх реєстрацію було зупинено

Чи буде відповідальність за відсутність реєстрації в ЄРПН помилково (безпідставно) складених податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, якщо їх реєстрацію було зупинено

Відповідно до п. 201.1 ст. 201 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі з використанням кваліфікованого електронного підпису або удосконаленого електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, уповноваженої платником особи відповідно до вимог Закону України від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронну ідентифікацію та електронні довірчі послуги» та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) у встановлений ПКУ термін.

15:57 18.03.2024

Яким чином в декларації про майновий стан і доходи заповнюється розділ про власне нерухоме (рухоме) майно та/або майно, яке надається в оренду (суборенду)

Яким чином в декларації про майновий стан і доходи заповнюється розділ про власне нерухоме (рухоме) майно та/або майно, яке надається в оренду (суборенду)

Відповідно до п. 8 розд. ІІІ Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 із змінами і доповненнями (далі – Інструкція), у розд. VIII «Відомості про власне нерухоме (рухоме) майно та/або майно, яке надається в оренду (суборенду)» декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація):

15:55 18.03.2024

Суб’єкти господарювання Тернопільщини з початку року сплатили 27,1 млн грн податкового боргу

Суб’єкти господарювання Тернопільщини з початку року сплатили 27,1 млн грн податкового боргу

За січень-лютий в абсолютному значенні податковий борг зменшили 190 підприємств, які допустили його на початок року, на загальну суму 27,1 млн гривень. При цьому 122 суб’єкти господарювання сплатили заборговану суму повністю, що становить 23,3 млн гривень.

15:52 18.03.2024

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь