Бережанська міська рада
Тернопільська область, Тернопільський район

Держава має бути залучена на всіх етапах реінтеграції ветеранів й ветеранок, — результати дослідження Українського ветеранського фонду Мінветеранів

Дата: 15.10.2024 10:49
Кількість переглядів: 12

Фото без описуВетерани хотіли б бачити державу головним провідником своєї реінтеграції, а основною її функцією вважають надання можливостей.

     Про це йшлося під час презентації 3 жовтня результатів дослідження “Роль держави у соціальній реінтеграції ветеранів та ветеранок”, яке провів Український ветеранський фонд Мінветеранів.

     Головна мета дослідження — всебічно дослідити, яку роль суспільство, родина, побратими та посестри відіграють у процесах повернення ветеранок та ветеранів до цивільного життя. І головне — виявити реальні виклики, перешкоди на цьому шляху, зумовлені неефективними політиками держави, та запропонувати шляхи їх подолання.

     Український ветеранський фонд представив результати фокус-групового дослідження серед ветеранів та ветеранок, яке проводив у червні – вересні 2024 року, щоб зʼясувати, як держава впливає на соціальну реінтеграцію Захисників та Захисниць. Процес повернення військових до цивільного життя складний і довготривалий. Він включає відновлення після військової служби та адаптацію у соціальній, політичній та економічній сферах. А тому на цьому шляху важлива підтримка з боку державних інституцій.

     На презентації дослідження обговорили, як держава виконує свої функції у процесі реінтеграції Захисниць та Захисників, чому важливо, щоб система взаємодії ветеранів та ветеранок із державою була прозорою, доступною та зрозумілою.

     “Дослідження про потреби ветеранів є базою, підґрунтям, на підставі якого ми формуємо наші рішення. Це важливо як для Міністерства у справах ветеранів, так і інших стейкхолдерів, які тим чи іншим чином працюють в інтересах ветеранів. Будь-яка думка, будь-яке рішення, коли ми хочемо допомогти людині, повинно починатися з питання: чого саме потребує людина? У нашому випадку це людина, яка дуже багато пожертвувала, щоб захистити кожного з нас. Я рада, що Український ветеранський фонд послідовно проводить дослідження в царині політики, потреб ветеранів, сприйняття ветераном суспільства. Якщо подивитися на ретроспективу досліджень, які почалися у 2022 році, то це дає нам змогу побачити динаміку потреб та коригувати наші рішення. Я сподіваюсь, що якомога більше людей зможуть ознайомитися з цим дослідженням, щоб зрозуміти і підтримати наших ветеранів в цивільному житті”, — зазначила Міністерка у справах ветеранів України Наталія Калмикова під час презентації.

     Аби підтримка з боку держави була ефективною, важливе вичерпне розуміння досвіду ветеранів і ветеранок, а також переваг і недоліків державних політик реінтеграції — саме на цьому сфокусоване дослідження Українського ветеранського фонду.

     “Розпочинаючи роботу над цією темою, ми проаналізували наші попередні дослідження. Вони показали, що часто ветерани не розуміють ролі держави у їхній реінтеграції. Коли ми запитували, що їх не влаштовує, отримували дуже узагальнену відповідь — держава. Тож у цьому дослідженні ми прагнули зʼясувати, що в розумінні Захисників та Захисниць є держава”, — пояснила в.о. виконавчого директора Українського ветеранського фонду Юлія Кіріллова.

     Відеотрансляцію пресконференції можна переглянути на сайті та YouTube-каналі: https://www.youtube.com/watch?v=UJinkCUV4QM

     Ознайомитися з дослідженнямhttps://cutt.ly/zeOWzPpw


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь