Бережанська міська рада
Тернопільська область, Тернопільський район

Знищуємо небезпечний бур'ян амброзію полинолисту

Дата: 08.07.2024 13:03
Кількість переглядів: 50

Знищуємо небезпечний бур'ян амброзію полинолисту (Ambrosia artemisiifolia) 

до початку його цвітіння!

 

    Амброзія полинолиста (Ambrosia artemisiifolia) — однорічна яра рослина, яка зовнішнім виглядом схожа на коноплю, а розмірами і формою листків нагадує полин гіркий. Стебло прямостояче, розгалужене, опушене короткими волосками. Сходи з’являються наприкінці березня – в травні, цвіте з середини липня до жовтня, плодоносить у вересні – листопаді. Розмножується амброзія лише насінням, яке утворюється у великій кількості і може зберігати схожість у ґрунті до 40 років. Переноситься амброзія полинолиста з насіннєвим матеріалом, відходами, сіном, транспортними засобами (особливо залізничні перевезення) на великі відстані. Крім цього, завдяки легкій масі насіння здатне переноситись водою під час злив і повеней.

    Чим небезпечна амброзія полинолиста? Засмічує усі польові культури, особливо — просапні і зернові, а також присадибні ділянки, сади, виноградники, пасовища, луки, полезахисні смуги. Також, пригнічує культурні рослини, «відбирає» воду та елементи живлення у культурних рослин, затінює їх. Пилок викликає у людей алергію (підвищення температури, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршує зір і може викликати набряк легенів), медики називають це - амброзійним полінозом або «сінною пропасницею».

     У випадку виявлення амброзії полинолистої, спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області закликають знищувати небезпечний карантинний бур’ян. Ефективно знищувати до початку її цвітіння, щоб рослина не зацвіла та не утворила насіння.

     Ось декілька порад як боротися з амброзією полинолистою:

  • до початку цвітіння вирвати з коренем всі поодинокі рослини;
  • скошувати, висапувати бур’ян кілька разів за сезон (у разі масового поширення), не дозволяючи їй зацвісти і дати насіння;
  • засівання вогнищ бур’яну багаторічними травами, які пригнічують ріст і розвиток амброзії;
  • застосування хімічних препаратів – гербіцидів, які зареєстровані в «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні»;
  • в період цвітіння, формування насіння та плодоношення: викопування рослин з корінням та знищення їх шляхом спалювання у спеціально призначених місцях або подрібнення з наступним захороненням решток у санітарних ямах з використанням гасу або вапна.

     Спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки розпочали проводити моніторинг території області на виявлення карантинних видів бур’янів в т.ч і на виявлення амброзії полинолистої, а також проводити інвентаризацію старих вогнищ амброзії полинолистої.

     Необхідно пам’ятати, що тільки спільними зусиллями можна призупинити розповсюдження злісного карантинного бур’яну – амброзії полинолистої.

     Для отримання консультативної допомоги звертайтеся в Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області, зателефонувавши за номером телефону 0352 52-18-14.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь