Бережанська міська рада
Тернопільська область, Тернопільський район

12 травня – міжнародний день здоров’я рослин

Дата: 08.05.2024 10:30
Кількість переглядів: 58

     Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй  оголосила 12 травня Міжнародним днем здоров'я рослин. Мета цього заходу полягає в тому, щоб підвищити глобальну обізнаність людей про те, як захист здоров'я рослин може допомогти покласти край голоду, зменшити бідність, захистити біорізноманіття та прискорити економічний розвиток

     Рослини – це основа життя на Землі.  Від рослин залежить і наше здоров’я, і здоров’я нашої планети. Рослини становлять 80% їжі, яку ми їмо, і виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо. В той же час шкідники та хвороби рослин спричиняють втрату до 40% світових продовольчих культур та збитки від торгівлі в обороті сільськогосподарської продукції, що перевищують 220 мільярдів доларів США щорічно.

     Зміна клімату та діяльність людини також впливають на здоров'я рослин, змінюючи екосистеми та зменшуючи біорізноманіття, створюючи нові ніші для розвитку шкідників. Міжнародні подорожі та торгівля спричиняють появу шкідників і хвороб у місцях, де їх раніше не було. Забезпечення здоров’я рослин має важливе значення для життя на Землі, і кожен з нас має відігравати певну роль.

 

Що ми можемо зробити, щоб зберегти здоров»я рослин?

     Якщо ви землекористувач, запобігайте поширенню шкідників, використовуючи лише сертифіковане насіння та саджанці, вільні від шкідників.

     Регулярно відстежуйте та повідомляйте про появу шкідників на ваших ділянках.Застосовуйте екологічно чисті методи боротьби зі шкідливими організмами, включаючи ті, які базуються на біологічних підходах, які не вбивають запилювачів, а також корисних комах і організмів.

     Скористайтеся перевагами сучасних цифрових технологій, мобільних додатків і програмного забезпечення, щоб отримати доступ до інформації про те, як запобігти поширенню шкідників і хвороб рослин і боротися з ними, а також повідомляти про спалахи.

     Підприємства приватного сектору – зробіть торгівлю та транспортування рослин і рослинних продуктів безпечнішими, дотримуючись міжнародних стандартів охорони здоров’я рослин і законодавства. Громадськість повинна бути обізнана про ризики, пов’язані з транскордонним переміщенням рослин і рослинної продукції, які можуть бути джерелом шкідників і хвороб. Купуючи рослини та рослинну продукцію, особливо шляхом дистанційної торгівлі, яка обходить регулярні фітосанітарні перевірки, потрібно бути дуже обережними, таке переміщення продукції може поширювати шкідливі організми – іноді з руйнівними результатами. Потрібно посилити системи моніторингу та раннього попередження для захисту рослин і здоров’я рослин.

 

Оксана Підфігурна – головний спеціаліст

відділу карантину рослин Управління

фітосанітарної безпеки ГУДПСС

в Тернопільській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь