Бережанська міська рада
Тернопільська область, Тернопільський район

Під час «гарячої лінії» у ДПС в області говорили про ПДВ у дні карантину та війни

Дата: 14.03.2024 15:41
Кількість переглядів: 129

Днями в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області заступник начальника відділу адміністрування ПДВ управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Віктор Саванець під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувався із додзвонювачами щодо актуальних питань податку на додану вартість у дні карантину та війни.

Під час «гарячої лінії» платників, зокрема, цікавило питання, чи переривається термін, встановлений Податковим кодексом України для формування податкового кредиту, на період зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН). Посадовець зазначив, що при зупиненні реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних перебіг строків для формування податкового кредиту переривається на період зупинення реєстрації таких податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН.

Також додзвонювачів цікавило, як складається податкова накладна при безоплатному постачанні товарів/послуг. Віктор Саванець роз’яснив, що при безоплатному постачанні товарів/послуг складаються дві податкові накладні: одна на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, інша – на суму, розраховану, виходячи з перевищення ціни придбання/звичайної ціни/балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною, або може скласти не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену податкову накладну з урахуванням сум податку, розрахованих виходячи з перевищення бази оподаткування над фактичною ціною, визначених окремо за кожною операцією з постачання товарів/послуг.

Крім того, платників найбільше цікавили питання щодо застосування штрафу за порушення термінів реєстрації податкових накладних. Податківець поінформував, що ДПС України листом від 1 лютого 2024 року №2725/7/99-00-04-02-04-07 надало роз’яснення щодо застосування до платників податків штрафних санкцій при реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН з порушенням строків, визначених Податковим кодексом України, граничні строки реєстрації яких припали на період дії карантину та/або воєнного стану. Податківець повідомив, якщо порушення вчинене:

у період з 01.03.2020 до 27.05.2022 – штрафні санкції не застосовуються (пункт 521 підрозділу 10 розділу XX ПКУ);

у період з 27.05.2022 до 01.08.2023 – штрафні санкції застосовуються (пункт 1201.1 статті 1201 ПКУ, пункт 90 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, абзац вісімнадцятий підпункту 69.2 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX ПКУ);

з 01.08.2023 – штрафні санкції застосовуються (пункт 1201.1 статті 1201 ПКУ, пункт 90 підрозділу 2 розділу XX ПКУ).

Штрафи у розмірах, встановлених пунктом 90 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, застосовуються при порушенні платником податку, передбачених пунктом 89 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, граничних строків реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН із датою складання, починаючи з 16.01.2023. 

Під час телефонної розмови платники податків, які зателефонували на «гарячу лінію», отримали вичерпні відповіді та роз’яснення згідно з нормами чинного законодавства. 

 

Сектор інформаційної взаємодії

Головного управління ДПС у Тернопільській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь