Бережанська міська рада
Тернопільська область, Тернопільський район

Компенсація витрат за тимчасове розміщення ВПО

Дата: 01.05.2024 08:46
Кількість переглядів: 98

     Власники житла, які безкоштовно прихистили у себе вдома внутрішньо переміщених осіб, можуть отримати грошову компенсацію від держави на покриття витрат та оплату комунальних послуг відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 29.04.22 № 490

     На грошову компенсацію мають право особи, які:

  • перемістилися з тимчасово окупованої території АР Крим і м. Севастополя;
  • перемістилися з території територіальних громад, які розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації https://minre.gov.ua/doc/doc/104;
  • житло яких зруйноване або непридатне для проживання внаслідок пошкодження.

     Компенсація надається фізичним особам – громадянам України віком від 18 років, які є:

  • власниками житла або їх представниками;
  • наймачами (орендарями) житла державної або комунальної власності;
  • спадкоємцями, які прийняли спадщину.

     Власники житла, що розмістили переселенців, зобов’язані не пізніше  протягом наступного робочого дня з дня розміщення ВПО подати повідомлення за встановленою формою.

     Повідомлення подається в паперовій або електронній формі на електронну адресу відділу "Центр надання адміністративних послуг" Бережанської міської ради cnap@berezhanymrada.gov.ua).

     Прийом документів також здійснюється за адресою: м. Бережани, вул. Банкова, 3 з понеділка по четвер з 8.00 до 17.00 та п”ятницю з 8.00 до 16.00.

     Особи, що надали прихисток переселенцям, разом з повідомленням надають копії документів:

  • що посвідчує особу як власника  житлового  приміщення, так і внутрішньо переміщеної особи, яку прихистили (паспорт громадянина України);
  • про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків; 
  • про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • про підтвердження права власності або права на користування житловим приміщенням (договорів оренди (найму) житла державної або комунальної власності або свідоцтва про право на спадщини за заповітом/законом (за потреби). Якщо житлове приміщення має декілька співвласників, то інші надають письмові згоди в довільній формі;
  • що підтверджують повноваження на представництво інтересів власників житла.

     У разі подання повідомлення в електронній формі до повідомлення додаються електронні копії (фотокопії або сканкопії) документів, що підтверджують подану інформацію.

     Для подальшого оформлення грошової компенсації власники житлових приміщень звертаються до департаменту не пізніше п’яти днів з дня закінчення звітного місяця (з 1 по 5 число кожного місяця) та подають заяву із зазначенням кількості днів та переселенців, які проживали протягом звітного періоду. Компенсація надається за умови відсутності заборгованості зі сплати за житлово-комунальні послуги (газопостачання, електропостачання, водопостачання, теплопостачання та інші). При цьому, власники житлових приміщень повинні мати при собі копії та оригінали документів:

  • які посвідчують їх особу;
  • що підтверджують право власності або право на користування житловим приміщенням, або документ, що підтверджує повноваження представника власника.

     Для заповнення бланку заяви необхідно надати:

  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • реквізити банківського рахунку для перерахування суми компенсації;
  • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, яку прихистили;
  • довідку про відсутність заборгованості зі сплати за житлово-комунальні послуги (газопостачання, електропостачання, водопостачання, теплопостачання).

     Сума компенсації розраховується з урахуванням кількості днів, протягом яких жиле приміщення надавалося для розміщення ВПО (людино-день), із дня їх розміщення: за кожен людино-день – 14,70 гривень.

     Після подачі заяви та необхідних документів, працівники відділу житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури міської ради протягом 5 робочих днів проводять перевірку наведених у заяві відомостей із виходом на місце фактичного проживання переміщених осіб.

 

     Повідомлення про безоплатне розміщення ВПО

 

     Заява особи що розмістила ВПО


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь